Nadolazeći događaj: Trenutno nema događaja u najavi!

O Zelingradu

Među spomenicima kulture i povijesne baštine zelinskog kraja svojim značajem ističe se Zelingrad, srednjovjekovni castrum koji se nalazi na sjeveroistočnim obroncima Medvednice, 5 km sjeverno od grada Sveti Ivan Zelina. U povijesnim izvorima spominje se pod raznim imenima: Zelyn, Zelna, Zelnawar, ponekad kao castrum, a ponekad kao castellum. Sagrađen je u godinama nakon provale Tatara, a prvi puta se spominje u ispravi iz 1295. godine kada se u njemu nalazio kaštelan sa kraljevskom posadom.

Kralj Karlo I. Robert daruje Zelingrad magistru Nikoli Ludbreškom 1326. godine, te ovaj gospodari gradom do svoje smrti (oko 1360. godine).

Fabijan Bičkele, pristaša kralja Sigismunda Luksemburškog spominje se kao vlasnik grada u ispravi iz 1397. godine. Obitelj Bičkele gospodari gradom sve do 1490. godine, kada je ubijen Ladislav, posljednji od te obitelji. Nakon toga grad prelazi u vlasništvo palatina Stjepana Zapolje, te njegova sina Ivana koji je 1526. godine proglašen ugarskim, a zatim i kraljem Hrvatske i Slavonije. Za vrijeme kralja Ivana Zapolje Zelingrad se preuređuje i dodatno se ojačava kulama.

1535. godine Zelingrad kupuje viceban Pavao Kerečenji za 3500 zlatnih forinti. Pavla Kerečenjija nasljeđuju sinovi Mihajlo, Ladislav, Andrija, Ljudevit, Ivan i Matija. Kerečenji su u to vrijeme bili ugledna i bogata plemićka obitelj koju kralj Ferdinand I uvrštava u visoko plemstvo (magnificus).

U vrijeme dok su u Zelingradu živjeli Kerečenji, grad je bio raskošno uređen. Imao je renesansne prozore, novu cisternu za vodu, te više dvorišta za potrebe posade, posluge, smještaj konja i stoke.

Vlasnik Zelingrada Ladislav Kerečenji sudjeluje s kapetanom Ivanom Lenkovićem 19. kolovoza 1557. godine u velikoj pobjedi nad turskom vojskom kod Svete Helene.

Krajem 16. stoljeća Kerečenji postupno napuštaju Zelingrad i sele u kuriju Tršci kod Sv. Ivana Zeline. 1640., 1642. i 1644. godine u ispravama se Zelingrad spominje kao sasvim razvaljen (in diruto castro Zelina).

   

Vitezovi zelingradski uzeli su svoje ime zato što je Zelingrad najvažniji srednjevjekovni spomenik kulture na području grada Sv. Ivana Zeline. Vlasnik Zelingrada Ladislav Kerečenji bio je jedan od zapovjednika u bitci kod Svete Helene 1557 g.

 

                

 


Povratak